Честит празник!

Честит празник!

Честит празник!

03.03.2022

ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПГМЕТ„ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ - КНЕЖА В ЧЕСТ НА НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПРАЗНИК!

Днес България празнува 144-а годишнина на своята свобода и своето възстановено достойнство след близо 500 години чужда зависимост и непрекъснати опити да бъде претопена, смачкана, унизена и заличена от картата на света.

Днес България отбелязва своя национален празник!

В знак на почит и признателност към всички, отдали живота си като най-високата цена за извоюваната свобода, представителен ученически екип от ПГМЕТ„Христо Смирненски“ заедно със своите учители взе участие в тържествения ритуал по освещаване на знамето на Република България и тържественото му издигне под звука на българския химн на площад „Пенчо Янкулов“ в Кнежа, както и при поднасянето на венци за героите на паметника на загиналите във войните наши съграждани.

Повод за гордост и самочувствие в този ден бяха новите ученически униформи, с които се представиха на празника учениците от ПГМЕТ, както и спечеленото първо място в общинския конкурс за есе „За твоята свобода, Българийо” на тема „Цената на свободата“ от ученичката Симона Нинова от 12 клас.

„ Свободата не е стока, не се купува с пари, а се извоюва, постига и заслужава на цената на някакво жертвоприношение.

Както са платили първите мъченици на християнството, изравнили хората пред Бог.

Както са заплатили хилядите знайни и незнайни българи, пожертвали живота си пред олтара на свободата, бранейки земята ни от варвари, византийци и османци, за да я има България.

Както са платили не само с живота си, но и с мечтите, вярата и надеждите си апостолите на българската свобода в епохата на националното робство. Хора като Ботев, Левски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Бенковски, Волов, Каблешков, дали безрезервно всичко, дори себе си, остават завинаги в народната памет и това е тяхната награда, това е реваншът на поколенията към подвига в името на свободата.“ - твърди в своето есе Симона и стига до извода, че „за хората, пълни с живот, за отговорните, самодостатъчните, смелите, мислещите, творчески настроените, независимите свободата е нужна. Такива хора създават бъдещето и ценностите в обществото.

Да бъдеш такъв човек, означава ненапразно да изживееш живота си!“

Честита награда, Симона!

Честит празник, България!