ПРОЕКТ BG05M2OP001-2.014-0001 „Подкрепа за дуалната система на обучение“

ПРОЕКТ BG05M2OP001-2.014-0001  „Подкрепа за дуалната система на обучение“

ПРОЕКТ BG05M2OP001-2.014-0001 „Подкрепа за дуалната система на обучение“

Проектът е на обща стойност 24 425 618, 58 лева и се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, с конкретен бенефициент Министерството на образованието и науката (МОН). Продължителността на проекта е 36 месеца, считано от 03.02.2020 г.

Основната цел на проекта е да разшири обхвата на дуалната система на обучение, с оглед повишаване качеството на професионалното образование в България и засилване на връзката му с нуждите на пазара на труда. Изпълнението на проекта създава условия за устойчив механизъм за сътрудничество между системата на професионалното образование и обучение (ПОО) и бизнеса за осигуряване на практическо обучение на учениците в реална работна среда чрез регламентиране на единни правила за училищните екипи.

Дейности по проекта са:

(1) Дейност 1 Дейности в подкрепа на училищата, осигуряващи дуална система на обучение:

Поддейност 1.1. Обучения за повишаване на квалификацията и компетентностите на учителите и на преподавателите по професионална подготовка, включително теоретично и практическо обучение;

Поддейност 1.2. Закупуване на оборудване и материали за целите на дуалното обучение, вкл. на работни и предпазни облекла и лични предпазни средства;

Поддейност 1.3. Разработване/закупуване на учебни помагала и материали за специфична професионална подготовка и ключови компетентности на ниво училище.

(2) Дейност 2 Дейности в подкрепа на образователната система

Дейностите включват разработване на учебни планове, учебни програми, национални изпитни програми за дуална система на обучение, изготвяне на инструментариум за оценка на работното място.

(3) Дейност 3 Дейности в подкрепа на учениците, участващи в дуална система на обучение:

Поддейност 3.1. Предоставяне на подкрепа за ученици от първи гимназиален етап в дуална система на обучение, посредством участия в „пробно стажуване“ в партниращо предприятие;

Поддейност 3.2. Провеждане на допълнителни занимания по чужд език и/или професионална подготовка за ученици, които се обучават в X-ти клас на първи гимназиален етап.

(4) Дейност 4 Дейности в подкрепа на работодателите:

Поддейност 4.1. Обучения на наставници в педагогически и методически умения;

Поддейност 4.2. Осигуряване на наставници за провеждане на дуалната система на обучение в предприятията;

Поддейност 4.3. Информационни кампании за информиране относно нормативните изисквания за предприятията при участие в дуалната система на обучение сред представители на предприятия.

(5) Дейност 5 Дейности в подкрепа на родителите

Дейностите включват работа със заинтересованите страни за подобряване на връзката "ученик – училище – родител - работодател" и популяризиране на дуалната система на обучение.

В ПГМЕТ“Хр. Смирненски“ гр. Кнежа от 2018 година се реализира  дуалната система на обучение по специалности: Машини и съоръжения за заваряване, Електрообзавеждане на производството и Електрически инсталации.